Als je een keertje wilt zondigen, doe dit dan op een gezonde manier! Namelijk met suikervrije havermoutkoekjes. Deze zijn heel simpel te bereiden. Je maakt een grote “bakplaat koek” die kun je later in stukjes breken. Zie hieronder:
Wat heb je nodig voor suikervrije havermoutkoekjes?
- 100 gram volkoren (spelt)meel
- 100 gram havermout
- 100 gram ongezwavelde rozijnen
- Circa 8 dadels (zonder pit en ongezoet!)
- halve afgestreken theelepel zout
- Voeg ook eens een theelepel speculaaskruiden of kaneel toe
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 100 gram roomboter of kokosvet (extra vierge)
- 2 theelepels (geiten) melk
Eventueel extra toevoegen; 1 theelepel speculaas, 2 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel carobepoeder
Bereiding
- Doe de rozijnen in de keukenmachine en zet deze kort aan totdat de rozijnen goed gehakt zijn.
- Meng alle ingrediënten behalve de boter en melk in een ruime kom door elkaar.
- Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het eruit ziet als broodkruimels.
- Voeg 2 theelepels melk toe, zodat het een mooi samenhangend (maar niet te nat) deeg is.
- Doe het deeg in een een afgesloten bakje of in plastic folie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Plet het deeg vervolgens in een bakvorm die bekleed is met pakpapier.
- Bak de koekjes 15-25 minuten in de oven tot lichtbruin (bakduur is afhankelijk van je oven)
- Til het bakpapier voorzichtig uit de bakvorm en snijd de plaat in stroken. De koekjes zijn redelijk breekbaar, vooral als ze nog warm zijn.
- Als de koekjes geheel zijn afgekoeld, kun je ze bewaren in een trommel / tupperware doos
NB: de kruimels zijn heerlijk in de yoghurt 🙂
Eet smakelijk!