De Duindoornbes ( Hippophae rhamnoides L.) is een gezond besje dat we zelf kunnen plukken in ons land. Niet alleen de bessen, maar ook de bladeren zijn bruikbaar, bijvoorbeeld voor het zetten van thee.
Je zou de knaloranje bes zo in je mond stoppen omdat hij er zeer aantrekkelijk uitziet.
Doe je dat ook, dan trek je best een zuur gezicht 🙂
Vroeger werden kinderen uit de duinstreek gewaarschuwd voor de bes. Hij zou namelijk ziekmakend zijn! Maar het tegendeel is waar. De bes zit barstensvol vitamine C, carotenoïden, polyfenolen en flavonöïden. Het is dan ook niets voor niets dat vogels er verzot op zijn!
Vooral spreeuwen, kraaien en lijsters eten zich soms letterlijk suf aan de bessen. In het najaar tref je dan ook regelmatig ‘dronken’ vogels aan in de buurt van de struiken.
Ze zijn dan slachtoffer geworden van de overrijpe bessen die door gisting met alcohol zijn geladen. Ze zijn dan nauwelijks in staat zichzelf op de been te houden. De lucht inkomen lukt dan meestal ook helemaal niet. Het enige dat er dan nog opzit is te wachten tot ze weer nuchter zijn.
Wil je zelf de bessen plukken om te genieten van de gezondheidsaspecten van deze bijzondere bes?
Zoek dan in de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen. Vooral bij Wijk aan Zee en Heemskerk is deze duinplant rijk gezaaid.
Doe wel handschoenen aan want de doorns kunnen gemeen prikken!
De struik is nogal opvallen met grijsgroene blaadjes en wat kleurloze bloemetjes in het voorjaar. Maar van oktober tot ver in december is hij goed te zien met de feloranje besjes!
Je kunt er sap van maken, of een spread/moes voor op brood. Jam maken is minder handig gezien de hoeveelheid suiker die je dan moet toevoegen. Wil je het sap dat je perst toch wat zoeten, gebruik dan bijvoorbeeld wat honing (niet handig trouwens als je aan het afvallen bent). Na een intensieve sportsessie zou het wel kunnen overigens.
Uiteraard heb ik ook gezocht naar een stukje wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidseffecten van de duindoornbes.
De duindoornbes heeft antioxidante, celbeschermende en antibacteriële eigenschappen. De bes en de bladeren hebben deze eigenschappen door onder andere de polyfenolen, flavonoïden, vitamine C (ongeveer 5 tot 7 maal meer dan citrusvruchten zoals citroen of sinaasappel!) , carotenoïden.
Veel plezier met plukken en geniet ervan!
Eet smakelijk!