In de praktijk blijkt dat wat betreft de voeding de aanstaande moeder zich vooral bewust is van wat ze moet weglaten, zoals rauw vlees en alcohol. Dat ze van een aantal voedingsstoffen, tijdens de zwangerschap en borstvoeding, juist meer nodig heeft is niet altijd bekend. Dat is jammer, want met een juist voedingsadvies en waar nodig voedingssuppletie (de inzet van de juiste voedingssupplementen) valt veel winst te behalen, zowel voor moeder als kind. Belangrijk daarbij is wel te letten op wat u gaat gebruiken. Laat u daarom goed voorlichten in het belang van veiligheid van uzelf en uw kind. Een groot deel van de gezondheid van zowel de moeder als kind worden bepaald door wat de moeder eet. Gezond of ongezond dus. Ook de rol van probiotica in het voorkomen van darminfecties vaginale infecties en urineweginfecties bij de moeder en de verlaging van het risico op eczeem bij het kind is helaas nog onderbelicht. Veel van deze problematieken kunnen worden voorkomen.
Helaas is het nog steeds zo dat de meeste lactatiedeskundigen, doktoren, kraamverzorgsters en andere bij de zwangerschap zijnde betrokkenen niet of niet voldoende op de hoogte zijn van de rol van voeding en suppletie bij het zwanger worden, de zwangerschap zelf en de borstvoedingsperiode.
Begin al vroeg met een goed voedingspatroon Veel problemen kunnen worden worden voorkomen door al in een vroeg stadium te starten met de juiste voeding. Al op het moment dat u een zwangerschapswens hebt. Dat geldt overigens ook voor de mannelijke partner. Ook de kwaliteit en hoeveelheid van het sperma kan toenemen met de juiste voeding en mogelijke aanvulling met de juiste supplementen. Goed eten betekent niet alleen genoeg “vulling” (veel calorieën zonder inhoud zeg maar) maar ook met de juiste micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) en de juiste verhoudingen en hoeveelheden van de macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Met name bij vrouwen zie ik vaak eiwittekort, evenals tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, in de voeding waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.
Het vergt nogal wat van je lichaam, zwangerschap is net zoals topsport voor je lichaam.
Zwangerschap eist nogal wat van uw lichaam als vrouw. Het kindje dat in u groeit gebruikt enorm veel voedingsstoffen. Er groeit immers een heel nieuw mensje in uw lichaam. Alle cellen van uw kindje moeten worden opgebouwd door voedingsstoffen die afkomstig zijn uit uw lichaam. De opbouw van alle onderdelen van uw kindje vragen om veel extra specifieke voedingsstoffen. Eiwitten (Aminozuren) vormen de bouwstenen van uw lichaam en dus ook dat van uw kindje. Veel vrouwen eten normaal gesproken al onvoldoende eiwitten en krijgen dan automatisch tijdens de zwangerschap in verhouding vaak nog minder binnen. Calcium en andere belangrijke mineralen voor de bouw van de botten, vitamines (een bekende voor je is waarschijnlijk foliumzuur, een onderdeel van de b-vitamines ter voorkoming van een open ruggetje). Veel essentiële vetzuren (noten, zaden, visolie, olijfolie) voor uzelf en voor uw kindje (vorming van onder andere de hersenen). Magnesium is ook een van de vele mineralen waar vrouwen tekorten aan hebben. Normaal gesproken al zonder dat u zwanger bent, maar in de zwangerschap is dit nog vaker het geval.
Tekorten aan dergelijke stoffen veroorzaken een grote verscheidenheid aan klachten. Vaak al voor de zwangerschap, maar meestal nog erger tijdens de zwangerschap. Logisch, want er groeit een nieuw mensje in u. Dat mensje is afhankelijk van wat u eet. Eet u optimaal en zorgt u voor de juiste aanvulling? Dan is er niets aan de hand. Maar als u dit niet voor 100% zeker weet, dan is het toch handig om hier eens goed advies over in te winnen. Het kan ervoor zorgen dat u de periode voor, tijdens en na de zwangerschap meemaakt zonder problemen. Uw kindje heeft een betere start en krijgt dan ook middels de borstvoeding de juiste stoffen binnen. Tekorten van één of meerdere voedingsstoffen veroorzaken klachten bij uzelf. Uw kindje gaat namelijk voor u! Uw kindje in wording zorgt wel dat hij of zij als eerste aan de beurt is. Dat is zo bepaald. Uw kindje krijgt voorrang in uw lichaam wat betreft voedingsstoffen. Dit is de oorzaak van vaak toenemende klachten tijdens uw zwangerschap. Het kan ook zo zijn dat uw lichaam al voor de zwangerschap beschikt over te weinig juiste voedingsstoffen. Uw kindje kan dan wel voorrang krijgen, maar als er niets meer is van bepaalde voedingsstoffen dan is er toch wel een serieus probleem. U bouwt dan zelf ook nog verdere tekorten op en uw kindje zal ook tekorten aan voedingsstoffen opbouwen. Dit kan zowel voor moeder als kind negatieve gevolgen hebben. Denk aan klachten bij de moeder en mogelijke afwijkingen van het kindje.
Maar die kwalen horen er toch bij? Dat is wat u wellicht zult zeggen want heel veel (aanstaande) moeders hebben toch die klachten? Maar helaas, of eigenlijk gelukkig, veel klachten kunt u juist voorkomen. Vergeetachtigheid, kuitkrampen, spierkrampen, wisselende stemmingen, pijn in de onderrug, teveel aankomen, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes om zo maar eens wat klachten op te noemen die eigenlijk niet nodig zijn en de risico’s tijdens de zwangerschap alleen maar onnodig verhogen. Het zijn sterke symptomen van ernstige tekorten aan onder meer vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren (eiwitten). En dan spreek ik nog niet eens over ernstige zaken zoals afwijkingen die onnodig kunnen ontstaan bij de ontwikkeling van het kindje. Logisch. Vergelijk het maar eens met de bouw van bijvoorbeeld een huis. Als de bouw door moet gaan maar er zijn onvoldoende materialen dan komt dat de kwaliteit ook niet ten goede. Er ontstaan “afwijkingen”.
Na de bevalling, herstel en borstvoeding U bent bevallen van een geweldige zoon of dochter. U bent een trotse moeder maar wel uitgeput en uw lichaam moet herstellen. Dat heeft wederom veel, heel veel bouwstenen nodig wil het weer in de oude staat terugkeren. Uw baarmoeder moet helen, wellicht moet er van onderen ook wat helen, u hebt wellicht veel bloed verloren, waarschijnlijk gaat u direct al borstvoeding geven. De melk moet worden aangemaakt terwijl uw lichaam is uitgeput. Dat regelt de natuur allemaal. Ongelooflijk toch? Maar help uw lichaam hier wel goed bij door het goed te voeden. Uw kindje is afhankelijk van wat u eet.
“Als je gezond eet heb je niets extra’s nodig”. Hoor ik nog steeds veel te veel. En dat is gek. Want wat is gezond eten? 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag? Als je eet volgens de “schijf van 5” krijg je dan voldoende binnen? Nee helaas niet. Kijk maar eens wat er nu al wordt geadviseerd: Foliumzuur tijdens uw zwangerschap. Vitamine D3 en K vanaf de geboorte van uw kindje. Vitamine D3 voor u tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Helaas zijn dat pas drie vitamines die de “reguliere zorg” adviseert. Dit terwijl er veel meer nodig is voor uw lichaam. Wat ik vaak hoor is: “Maar ik gebruik een multivitamine voor de zwangerschap!”. Dat is leuk maar zegt niet zo heel veel. Want hoe is uw basisvoeding opgebouwd? En vaak zijn er al klachten. Het is dan zeker raadzaam om een goed advies in te winnen zodat u weet hoeveel, en wat u het beste zou kunnen eten. Denk bijvoorbeeld aan uw levensstijl, beroep, uw huidige voedingspatroon, medicijngebruik en mogelijke gezondheidsklachten.
Tot slot: Ik wens u een goede zwangerschap toe of als u bevallen bent, een heerlijke kraamtijd. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op.