Veel lichamelijke klachten, chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten ontstaan vanuit de darmen. Hart- en vaatziekten, eczeem, migraine, Multiple Sclerose en reuma kunnen allemaal te maken hebben met darmproblemen. Veelal hebben mensen buikpijn, verstopping of juist aanhoudende diarree, prikkelbare darm (PDS), Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Misschien wordt je verteld dat je maar met deze klachten moet leren leven. Maar is dat wel zo?
Het spijsverteringsstelsel
Onze darmen en spijsverteringsstelsel, ook wel onze “voedselverwerkingsfabriek” of “route van mond tot kont” genoemd, vormen een enorm belangrijk deel van ons immuunsysteem. Verstoringen hiervan door vele mogelijke factoren kunnen dus grote gevolgen hebben voor onze gezondheid en het ontstaan van (chronische) klachten en ziektebeelden. De meeste chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten vinden de oorsprong in de darmen. Iets wat je misschien niet direct zou verwachten. De meeste mensen hebben dan ook maag- en darmklachten, soms al hun hele leven maar zijn hier vaak aan gewend geraakt of zijn het “gewoon gaan vinden”.
De rol van voeding
Symptomen zoals buikpijn, verstopping, diarree en winderigheid wijzen op een verstoorde darmwerking. Verstoringen kunnen worden veroorzaakt door vele factoren en meestal vinden we een combinatie van meerdere factoren. Voorbeelden zijn zuivel (melk en alles wat hiervan is gemaakt of producten die dit bevatten), gluten en glutenhoudende granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst in brood en pasta, of bepaalde op zichzelf gezonde voedingsmiddelen, zoals knoflook en andere kruiden en specerijen, noten en uien.
Parasieten, infecties en andere factoren
Ook parasieten en bacteriële of virale infecties of andere factoren kunnen een boosdoener zijn. Denk daarbij ook aan blootstelling aan kwik, cadmium, organische oplosmiddelen, vinylchloride (in producten gemaakt van PVC) en pesticiden. Deze kunnen ook ontstekingen en immuunreacties veroorzaken en zijn lastiger op te sporen en iets wat men vaak over het hoofd ziet. Zowel door voeding als door infectie en mogelijk andere factoren zoals zware metalen kunnen ongemerkt klachten ontstaan, waaronder buikpijn, eczeem, slapeloosheid, chronische vermoeidheid, prikkelbare darm, diarree en hormonale stoornissen. Ook depressie en “onderwater” stress kunnen voortkomen uit een ontregelde en ontstoken darm. Ontstekingen van de darm hoeven niet altijd gepaard te gaan met buikpijn. Dat is het verraderlijke. Je ziet of merkt het niet, maar het is er wel met alle klachten en problemen van dien.
Gespecialiseerd labonderzoek
Met speciaal ontlasting- en bloedonderzoek (wat veel verder gaat dan bij de huisarts of het ziekenhuis) kan worden gekeken naar de oorzaken die ervoor zorgen dat je de klachten hebt. Als je dat eenmaal weet kun je een plan opstellen wat bestaat uit het aanpassen van de voeding en gespecialiseerde voedingssupplementen die bijvoorbeeld parasieten, schimmels en andere problemen wegnemen. Op die manier werk je echt toe naar genezing en het wegnemen van de klachten in plaats van symptoombestrijding.
Erfelijke en omgevingsfactoren
Klachten bij auto-immuunziekten hebben vaak te maken met spieren, gewrichten, huid en interne organen, zoals nieren, hart, longen en bloedvaten. Uit studies blijkt dat slechts 25% van de ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, wordt bepaald door genetica, dus erfelijke factoren. Omgevingsfactoren bepalen voor 75% het ontstaan van auto-immuniteit, de belangrijkste zijn voeding, stress, toxines en infectieziekten. Dat is interessant en positief. We hebben hier dus veel invloed op!
Klachtvermindering: een integrale aanpak is gewenst
In veel gevallen is een auto-immuunziekte of chronisch ziektebeeld dus omkeerbaar. Door stress te vermijden, goed te letten op je voeding en eventuele infectie en andere factoren aan te pakken, kun je klachten verminderen of in zijn geheel oplossen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie zoals leeftijd, hoe lang de klachten er al zijn enzovoorts. Het kan soms lastig zijn om erachter te komen waar de oorzaak ligt. Meestal is het een combinatie van meerdere factoren waardoor je er zelf nauwelijks achter kunt komen.
Een schakel missen kan het verschil maken in slagen of falen
Soms doe je wel een poging, of heb je een poging ondernomen zoals het aanpassen van de voeding. Zo heb je wellicht bepaalde voedingsmiddelen als gluten en/of zuivel al weggelaten maar met geen of onvoldoende resultaat. Er zullen dan meerdere factoren een rol spelen. Het volgen van een volledig anti-inflammatoir dieet als basis is zinvol. In de meeste gevallen testen we in het bloed op belangrijke voedingstekorten zoals vetzuren, vitamines en mineralen. Naast het aanpassen van de voeding is het noodzakelijk om de juiste, gespecialiseerde voedingssupplementen in te zetten om eventuele tekorten aan te vullen, infecties aan te pakken en andere lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden. Als je een schakel mist, kan dat het verschil maken in het wel of niet slagen van een behandeling.
BodySwitch Heemskerk: totale aanpak gericht op oorzaken
Heb je chronische klachten of is er een zogenaamde auto-immuunziekte geconstateerd? Medicatie zal de klachten onderdrukken, maar neemt het uiteindelijke probleem niet weg. BodySwitch Heemskerk is gespecialiseerd in chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten. We brengen de uitlokkende factoren die leiden tot het ziektebeeld zo goed mogelijk in kaart om dit vervolgens gericht te behandelen. Dit doen we op een gezonde en natuurlijke manier waarbij de focus ligt op het herstel van je lichaam. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Onder begeleiding van specialist Frank Jonkers wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Met een volledig persoonlijk plan zullen (chronische) klachten minder worden of geheel verdwijnen. Dat is mogelijk door de complete diagnostiek en persoonlijk behandelplan gebaseerd op feiten en onderbouwing. Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam! Tot ziens in mijn praktijk in Heemskerk?
Meer weten? Bel gerust met Frank Jonkers 0251 – 234 000
Een hele goede gezondheid gewenst!
Frank Jonkers