Wilt u ook preventief werken aan uw gezondheid? Het immuunsysteem versterken en uw vitaliteit verhogen? Onderstaande tips kunnen u hierbij helpen.
Tips voor het versterken van immuunsysteem:
Om het immuunsysteem optimaal te ondersteunen zijn gezonde en natuurlijke voeding, voldoende nachtrust, beweging en stressreductie basisvoorwaarden. Daarnaast is het voor sommige mensen aan te raden om de weerstand extra te ondersteunen met dagelijkse basissuppletie.
Tip 1: groente en fruit e.d.
Eet voldoende groente en fruit. De gezonde stoffen hierin geven een boost aan uw immuunsysteem. Met name de volgende producten zijn goed voor het versterken van het immuunsysteem:
- Sinaasappel, paprika, kiwi en citroen (vit C)
- Paranoten (selenium)
- Schelp en schaaldieren (zink)
- Wortelen, eieren en wild gevangen paling (vit A)
- Zeewier, eieren, algen en vlees (vit B12)
Tip 2: Belastende stoffen verminderen
Verminder de inname van zuivel, suiker, alcohol, bewerkte voeding en gluten. Ook zware maaltijden en hoge consumptie van (bewerkt) vlees worden afgeraden. Als u teveel calorieën eet of teveel ongezond voedsel, ontstaat oxidatieve stress in het lichaam. Dit heeft een negatief effect op het immuunsysteem. Daarnaast is de spijsvertering een energie-intensief proces. Voedsel dat moeilijk verteerbaar is, verbruikt meer energie, die dan elders ontbreekt om tegen ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem in te zetten. Dus toereikende groene voeding (licht verteerbaar) is aan te bevelen.
Tip 3: Versterk uw darmen
Eet veel prebiotische groenten zoals pastinaak, aardpeer, pompoen, prei, knoflook, ui en zeewier. Veel groenten en fruit hebben een ontzettend positieve invloed op de darmflora.
Tip 4: Ontspanning
Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Ga op tijd naar bed (regelmatig bioritme) en probeer fel licht in de avond (blauw licht van uw tv of mobiel) te vermijden. Wanneer u zich gestrest voelt probeer dan ontspannende activiteiten te ondernemen zoals wandelen, yoga, fietsen, ademhalingsoefeningen of mediteren. Overmatige angst voor het Coronavirus is zeker niet zinvol en kan de afweer van het lichaam verzwakken. Het is bewezen dat psychische stress het immuunsysteem verzwakt.
Tip 5: Beweging
Probeer elke dag even te bewegen zodat de ademhaling versnelt en u licht gaat zweten. Wilt u vandaag creatieve en leuke oefeningen doen voor uw gezondheid? Kijk dan eens naar de bovenstaande video. Dit zijn oefeningen die Natuurlijk Merel dagelijks doet met haar cliënten.
Tip 6: vochtinname
Drink voldoende water en/of kruiden thee op een dag, minimaal 1.5 liter.
Tip 7: suppletie
Het is bekend dat tekorten aan micronutriënten het vermogen van het immuunsysteem beïnvloeden om adequaat op pathogenen te reageren. Micronutrienten die een bewezen gunstig effect hebben op de weerstand zijn met name vitamine A, B-vitamines, vitamine C, selenium, zink en probiotica (MBOG, 2020 & RP Humanus, 2020). Voor een persoonlijk advies over de dosering adviseren wij contact op te nemen met uw orthomoleculair behandelaar.
- Vitamine A
Vitamine A staat ook wel bekend als de ‘anti-infectie vitamine’. Veel afweerstrategieën van het organisme zijn afhankelijk van voldoende toevoer van vitamine A, bijvoorbeeld voor de integriteit van de slijmvliezen. - Vitamine B
Voornamelijk vitamine B12 en B11 spelen een rol in het immuunsysteem. Met andere woorden, een tekort aan B-vitamines kan het immuunsysteem verzwakken. - Vitamine C
Vitamine C ondersteunt de immuunfuncties en heeft een beschermend effect tegen infecties. Vitamine C kan onder bepaalde omstandigheden de gevoeligheid voor lagere luchtweginfecties voorkomen. - Selenium
Selenium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van vrije radicalen, die invloed kunnen hebben op de immuunrespons. Daarnaast heeft het ook invloed op de virale ziekteverwekker zelf. Een seleniumtekort bevordert de mutatie van RNA-virussen. Dit betekent dat er varianten met een verhoogd besmettingspotentieel kunnen ontstaan, dus een verhoogde virulentie. - Zink
Zink speelt een centrale rol bij de aanmaak van immuuncellen en is voor zowel het aangeboren als het verworven immuunsysteem van essentieel belang. Zinktekort vergroot mogelijk de vatbaarheid voor infectieziekten. - Probiotica
Versterkt de darmflora en maakt onderdeel uit van de eerstelijns afweer. De slijmvliezen en immuun cellen in de darm zijn erg belangrijk voor het tegenhouden, afdoden en afvoeren van pathogenen.
We kunnen u hierin prima ondersteunen door middel van een telefonisch consult of online coaching. Wilt u een afspraak maken om begeleiding te krijgen bij een gezonde leefstijl? Vul dan het contact formulier in of mail met
*Telefonische en online consulten worden ook vergoed door de zorgverzekeraars.
De belangrijkste punten op een rijtje:
- Micronutriënten en kruiden hebben een groot potentieel om het immuunsysteem te versterken en, indien nodig, infecties af te weren.
- Immuuncompetentie hangt in grote mate af van een ruim voldoende aanbod aan micronutriënten. De status van de micronutriënten kan bij RP Analytic worden gecontroleerd d.m.v. het Microvoedingsstoffen plus pakket. Dit onderzoek maakt inzichtelijk of de voor het immuunsysteem belangrijke micronutriënten ook voldoende aanwezig zijn in het bloed.
Virussen, bacteriën en parasieten kunnen een gezond mens ziek maken. Een onschuldige neusverkoudheid wordt door een virus verspreid; maag- en darmklachten kunnen worden veroorzaakt door bedorven voedsel. Het menselijk lichaam laat niet zonder protest iets vreemds toe, zeker niet wanneer dit voor het lichaam schadelijk is. Het lichaam heeft een verdedigingssysteem tegen infecties door virussen, bacteriën en parasieten: het afweersysteem, meestal immuunsysteem genoemd.
Herkenning
Het immuunsysteem is in staat tot specifieke herkenning van een onbeperkt aantal verschillende moleculen die het lichaam binnenkomen. Het immuunsysteem gebruikt dit herkenningsvermogen om de aanwezigheid vast te stellen en vervolgens de verwijdering te bewerkstelligen van virussen, bacteriën, parasieten en cellen die niet in het lichaam thuishoren, zoals transplantaten en tumorcellen. Dit is de basis van onze bescherming.
De herkenningstaak wordt uitgevoerd door witte bloedcellen (met name de lymfocyten) en door antistoffen (of antilichamen). Beide kunnen in vrijwel alle weefsels van het lichaam doordringen en specifiek het lichaamsvreemde molecuul herkennen. Het immuunsysteem onthoudt welke vreemde moleculen het heeft herkend, zodat bij een hernieuwd contact met het lichaamsvreemde molecuul, een snellere en hevigere reactie optreedt.
Dit heet: immunologisch geheugen.
Vreemde stoffen hebben veel mogelijkheden om ons lichaam binnen te komen. Het totale oppervlak waarmee ons lichaam aan de buitenwereld wordt blootgesteld bestaat uit 2 m² huid, 80 m² longweefsel en 300 m² darmweefsel.
Wanneer virussen of bacteriën het lichaam binnendringen worden deze bekleed met antistoffen. De infectie wordt zo efficiënt door afweercellen opgeruimd.
Bij een allergie reageert het immuunsysteem niet alleen op schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen op de huid, in de voeding en in de lucht.
De schade in het lichaam wordt dan niet veroorzaakt door de binnendringende stof, maar door de veel te hevige reactie van het eigen immuunsysteem. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd.
Allergenen zijn bijna altijd eiwitten. De antistoffen die het lichaam bij het eerste contact met een allergeen aanmaakt zijn bij allergische mensen vooral zogenoemde IgE antistoffen. Deze reageren met het allergeen.
Als zulke antistoffen in het bloed aanwezig zijn is men allergisch; men is overgevoelig geworden. Dit proces heet allergische sensibilisatie.
Wanneer het lichaam daarna opnieuw in aanraking komt met het allergeen dat de allergische reactie veroorzaakte, wordt er onder andere histamine gevormd uit mestcellen in de huid en in de slijmvliezen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal
Het hangt dus zowel af van de aanvalskracht van het micro-organisme als van de verdedigingskracht van ons afweersysteem af of we een infectie opmerken. Vaak lukt het een binnendringend micro-organisme in de kiem te smoren door een snelle en goede afweerreactie.
Maar voor zowel bacteriën als virussen geldt: hoe sterker uw weerstand, hoe kleiner de kans dat bacteriën en virussen u daadwerkelijk ziek kunnen maken
Als het niet slecht weer is waardoor we verkouden worden of de griep krijgen, wat dan wel? Het zijn virussen en bacteriën dit dit veroorzaken. Die gedijen goed in niet goed geventileerde ruimtes. Scholen, kantoren en treinen zijn bij uitstek ruimtes waar ze in grote getallen aanwezig zijn. Iemand die niest, en niet zijn hand voor zijn mond houdt, verspreidt in no time de bacteriën in het rond. Volgens de Wageningen Universiteit ontkomen we niet aan een aanval van door een virus. Sterker nog, we worden elke dag wel 7 keer aangevallen door een virus. Een goede weerstand is het halve werk. Maar stress, slaaptekort en een ongezonde leefstijl tasten onze weerstand aan. En doordat we de komende maanden meer binnen dan buiten zullen doorbrengen, is de kans groot dat onze weerstand met rasse schreden achteruit gaat.
Weerstand verhogen
Maar hoe kunnen we onze weerstand van afgelopen zomer behouden en misschien zelfs verhogen? Blijf naar buiten gaan. De frisse lucht zorgt in alle opzichten voor een sterkere gezondheid. In de herfst- en wintermaanden krijgen we minder vitamine D binnen door zonlicht, dus alles wat we mee kunnen pakken is meegenomen. Een stevige wandeling in de buitenlucht is niet alleen goed voor de weerstand, het is ook goed voor de geest. Beweging helpt ook in het versterken van de conditie. Wie fit is heeft ook een betere weerstand. Zorg er ook voor dat u voldoende slaapt. In onze slaap herstelt ons lichaam. Een goed hersteld lichaam is sterk genoeg om weerstand te bieden aan virussen. En ontspan. Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar ontspanning is belangrijk voor een goede weerstand.
“Let met eten er vooral op dat je genoeg vitamine C en E binnenkrijgt. Eet 250 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Bijvoorbeeld een kiwi, dat is een echte vitamine C-bom”, zegt diëtist Titia van der Stelt tegen Nu.nl. Eet vooral vezelrijke groenten, want de vezels voeden de goede bacteriën in de darmen. Die vezels zitten onder andere in volkoren granen en peulvruchten.
Hulp nodig?
Bij BodySwitch is er altijd een specialist die jou verder kan helpen. BodySwitch bestaat uit een team van specialisten die elkaar ondersteunen om jou van je klachten af te helpen. Dat is de kracht van BodySwitch. Meer weten? Klik op de link voor meer informatie over het versterken van je immuunsysteem en onze behandeling.