Veel mensen verdragen gluten niet goed. Maar natuurlijk kun je dan nog steeds wel pannenkoeken maken. Je proeft nauwelijks verschil en de voedingswaarde is nog hoger dan dat je “gewone” pannenkoeken maakt.
Het belangrijks: gebruik in plaats van (volkoren)(spelt)meel eens kikkererwtenmeel of boekweitmeel. Beide geven heerlijke pannenkoeken maar zonder de nare gevolgen van de gluten.
Onderstaand een eenvoudig recept dat je eigenlijk altijd wel kunt maken als je een pak kikkererwtenmeel of boekweitmeet in huis hebt. Beide kun je kopen in de natuurwinkel van bijvoorbeeld het merk “Ekoland”.
Recept glutenvrije pannenkoeken voor 2 personen:
- 140 gram kikkererwten- of boekweitmeel
- 2 eieren
- 2 koppen geitenmelk of gewone melk (bij een lactoseprobleem kun je dit vervangen door water), of gebruik in plaats van 2 koppen melk: 1 kop melk en 1 kop water.
- Een beetje zout toevoegen
- 2 eetlepels olijfolie door het beslag mengen (dan hoef je geen boter te gebruiken in de pan)
- Verder bakken als gewone pannenkoeken.
Eet smakelijk!