Verstoorde darmflora? Dit moet je doen! Inclusief de symptomen van een slechte darmflora

Wij krijgen bij BodySwitch dagelijks veel mails binnen met vragen over darmklachten en dan met name over een disbalans in de darmen en verstoorde darmflora. Of de symptomen van een slechte darmflora. Speciaal daarom hebben wij deze blog geschreven.

Want waarschijnlijk herken je het wel:

“Ik eet echt veel groenten en fruit maar toch heb ik steeds buikpijn. Hoe kan dat nu?”

“Wat hebben mijn darmen met mijn vermoeidheid te maken?”

“Kunnen de darmen inderdaad mijn immuunsysteem verbeteren?”

Hieronder lees je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de darmflora.

Waarom heb ik een verstoorde darmflora?

De volgende factoren kunnen bijdragen aan een verstoorde darmflora.

  • Een algeheel ongezond voedingspatroon
  • Vezelarme voeding
  • Infectie en ziekte
  • Lichamelijke en psychische stress
  • Operaties
  • Geneesmiddelen (o.a. antibiotica)
  • Bestraling, chemotherapie
  • Suiker

Wat doen de darmbacteriën precies voor onze gezondheid?

Om het lichaam te beschermen, hebben we zo’n 50 miljoen afweercellen die schadelijke virussen, schimmels en bacteriën vernietigen: ons immuunsysteem. De microscopisch kleine kolonisten zitten echt overal: op je huid, in je longen, in je genitaliën. Met een oppervlakte van ruim 400 m2 herbergt ons maag-darmkanaal het grootste aantal micro-organismen binnen ons gestel: zo’n 80% ervan bevinden zich in onze darmen.

De functie van een gezonde darmflora

  • De darmbacteriën versterken ons immuunsysteem. Daarmee vormen de darmen de eerste en belangrijkste barrière die ons lichaam opwerpt tegen ongewenste indringers. Constant speelt zich wat af in de darmen, tussen afweercellen en goede en slechte bacteriën. Meestal gaat dat geruisloos, soms geeft het een probleem. Zoals bij de ziekte van Crohn waarbij het immuunsysteem onnodig onschadelijke darmbacteriën aanvalt.
  • De darmflora helpt ook bij de spijsvertering: bacteriën breken onverteerbare plantaardige vezels af, waardoor stoffen vrijkomen die de darmcellen voeden en bijvoorbeeld ontstekingen kunnen remmen.
  • De darmflora produceert ook belangrijke stoffen. Bijvoorbeeld vitamine K, essentieel voor de bloedstolling. En ze stimuleert de uitscheiding van het hormoon serotonine, dat invloed heeft op geheugen, stemming en emotie. Ook vitaminen als B1, B6, B12, foliumzuur en biotine worden er gemaakt.
  • Daarbij draagt ze bij aan het ontwikkelen van bepaalde vetzuren voor de darmwand, en aan het verminderen van voedselallergieën. De zuurgraad wordt laag gehouden in de darmen, waardoor ‘slechte’ bacteriën minder goed functioneren.

Onderzoek naar darmbacteriën is hot en levert veelbelovende resultaten op.

“Zeker is dat onze darmflora het driedubbel waard is om te exploreren”, zoals Dr. Daisy Jonkers, universitair hoofddocent bij Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+, beaamt: ‘De darmflora is heel lang een black box geweest’

‘We zien steeds beter welke darmbacteriën bij gezonde mensen belangrijk zijn en welke darmbacteriën bij ziekten de kop opsteken. De laatste tijd zijn we vooral geïnteresseerd in bacteriecombinaties en hun functie.

De darmflora is heel lang een black box geweest, maar ondertussen zijn er duidelijke aanwijzingen dat bepaalde bacteriecombinaties betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten en in sommige situaties ook bij het ziekteverloop. Een goed voorbeeld daarvan is een complexe aandoening als de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte in de darm die een tijdlang in remissie kan zijn om dan ineens weer te ontvlammen.

We hebben hier in Maastricht ontdekt dat een bepaalde bacteriesamenstelling in de ontlasting van mensen die aan die ziekte lijden, voorspelt of er een periode van ziekteactiviteit is. Dat is een belangrijke ontdekking, ook omdat het voor patiënten veel kan betekenen.”

Buikpijn en pds

Ik hoor vaak over het microbioom. Wat is het microbioom?

Men spreekt over de flora van de darmen. Maar eigenlijk  gaat het om beestjes, niet om planten. Eencellige micro-organismen die met miljarden tegelijk zich in je bevinden. Wetenschappers gebruiken tegenwoordig daarom liever de term microbioom of darmmicrobioom.

Het microbioom is je eigen vingerafdruk in de darmen

De darmbacteriën onderscheiden zich in honderden verschillende soorten die ook niet bij iedereen dezelfde zijn. Ieder mens is gastheer van een eigen, hoogstpersoonlijk ecosysteem. Een individueel samengestelde microbioom is net zo uniek als onze vingerafdruk. De samenstelling van ons microbioom is deels evolutionair bepaald: zo hebben Japanners bijvoorbeeld darmbacteriën die in staat zijn zeewier af te breken. Die missen wij Europeanen.
Onderzoekers kunnen door onze darmbacteriën te bestuderen dus veel over ons leren: of we jong of oud zijn, dik of dun, Afrikaans of Europees

Het darmmicrobioom is de overkoepelende term voor álle micro-organismen die zich in het maag- en darmstelsel bevinden. Een gezonde darmflora staat dan ook synoniem voor een goede gezondheid. Is de darmoppervlakte in balans dan heeft dat een positieve invloed op ons immuunsysteem, onze gemoedstoestand, het voorkomen van ontstekingen en de preventie van verschillende ernstige aandoeningen. Binnen ons eerstelijns immuunsysteem vormen de darmen een sterke barrière tegen ziekteverwekkers van buitenaf.

Wat veroorzaakt een disbalans in de darmen?

In Nederland kampt ruim 20 procent van de bevolking met enige vorm van darmproblemen. En hoewel we de oorzaken niet over een kam kunnen scheren, speelt een disbalans van de darmflora in nagenoeg alle gevallen een cruciale rol.

De darmwand bestaat uit een slijmvlieslaag die bestaat uit darmcellen die tegen elkaar aangeplakt zijn door middel van zogenaamde ‘tight junctions’. De darmflora beschermt de slijmvlieslaag van de darmen.

Helaas zorgen we maar matig voor onze darmgezondheid. Onder meer door het verorberen van slechte voeding komen er ongewenste bacteriën binnen die de darmflora verstoren en darmklachten veroorzaken.

Bij een verstoorde flora ontstaan er lege plekken op de darmwand, waardoor schadelijke bacteriën kans krijgen zich te vermenigvuldigen en onze darmwand te beschadigen.

Symptomen slechte darmflora

Een verstoorde darmflora veroorzaakt darmproblemen. Diarree, harde ontlasting, obstipatie, buikpijn, flatulentie, een opgeblazen gevoel en aanhoudende vermoeidheid; stuk voor stuk kwalen die we scharen onder de noemer darmklachten.

Maar het kan veel verder gaan dan dat. Een slechte darmflora kan zich manifesteren in veel verschillende symptomen, variërend van spijsverteringsproblemen tot algemene gezondheidsklachten. Als je meerdere van deze symptomen ervaart, kan het nuttig zijn om je dieet en levensstijl te evalueren, en zo nodig professionele hulp te zoeken om je darmgezondheid te verbeteren.

Wat te doen bij een verstoorde darmflora?

Zoals je hebt gelezen bestaat de darmomgeving uit biljoenen bacteriën en ook nog een ontzettend groot aantal schimmels. De darmflora kan verstoord raken door diverse oorzaken. Je herkent een verstoorde darmflora aan diverse klachten. De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora kunnen over het algemeen redelijk onschuldig zijn, maar wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. Ook minder onschuldige klachten behoren tot de symptomen van onrustige darmen.

Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang of een minder goede stofwisseling is het raadzaam om eens nader te kijken naar jouw darmflora! De BodySwitch specialisten kunnen je adviseren en onderzoek doen naar jouw darmflora. Wil jij ook meer weten over jouw vingerafdruk in de darmen, meld je dan (vrijblijvend) aan op onze website www.bodyswitch.nl.

Een gezonde darmflora met behulp van BodySwitch!

BodySwitch is een expert-netwerk van en voor hoogopgeleide artsen en therapeuten in chronische gezondheid. Al 10 jaar delen wij onderling onze kennis en inzichten om mensen bewust te maken van de oorzaak van hun aanhoudende klachten en hen te helpen bij de aanpak ervan. Al onze specialisten zijn aangesloten bij de MBOG, de beroeps- & belangenvereniging in de orthomoleculaire geneeskunde.

MBOG behartigt de belangen van zo’n 600 zorgverleners die samen werken aan de gezondheid voor hun cliënten. De leden zijn artsen, paramedici en zorgverleners. Ze maken gebruik van vele wetenschappelijke disciplines zoals DNA-onderzoeken, psychotherapie en neuro-immunologie (PNI), darmtherapie, leefstijl- & voedingsgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. 

Het kwaliteitskeurmerk van de MBOG en ons BodySwitch netwerk zijn van groot belang voor zowel de cliënt die op zoek is naar informatie als voor onze praktijken. Samen houden we de orthomoleculaire geneeskunde in beweging!

Ons doel is dat natuurlijke geneeswijzen net zo toegankelijk worden als de reguliere geneeskunde. We hebben al veel bereikt, maar we zien ook dat het natuurlijk herstelvermogen van de mens nog meer aan het werk mag worden gezet.

Wil jij dat ook? Neem dan contact met ons op.

Contact

Hulp nodig bij gezondheidsklachten?

BodySwitch is een netwerk van samenwerkende orthomoleculaire therapeuten en artsen. Ons team is gespecialiseerd in het op een natuurlijke manier behandelen van tal van gezondheidsproblemen- en klachten, waaronder chronische ziekten, auto-immuunziekten, darmklachten, dementie, fibromyalgie, vermoeidheidsklachten en ga zo door.

Wij hebben een aanpak ontwikkeld om klachten vanuit de oorzaak te behandelen door middel van leefstijlinterventies, suppletie en gezonde voeding. Onze specialisten kunnen jou wellicht ook van je klachten af helpen. Wil je weten hoe? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over onze werkwijze en behandelingen.

Je kunt ook gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen van 15 minuten.

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.